54877
Book
In basket
W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym przegląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją, opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Pokazuje proces, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wykwintnych restauracji francuskich, przez amerykańskie fast foody, po najbardziej nowatorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i słynnych bywalcach - takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i in.
Availability:
Nieporęt
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Im restaurant : eine geschichte aus dem bauch der moderne, 2016
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again