55063
Book
In basket
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. - 376, [8] stron : fotografie, mapa ; 21 cm.
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy - i po co - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym - bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty.Nie przypadkiem rządzi tam Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Availability:
Nieporęt
There are copies available to loan: sygn. 94(47+57) (1 egz.)
Notes:
Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
General note
Na stronie tytułowej i okładce: Wydawnictwo W.A.B.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 373-[377].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again