54325
Książka
W koszyku
Pod słońcem Hellady / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2024. - 398, [1] strona : fotografie, ilustracje, mapy ; 22 cm.
Jarosław Molenda zabiera nas do najciekawszych regionów Grecji kontynentalnej i wyspiarskiej. Jego wybory czasami wydają się nieoczywiste, a nawet zaskakujące, gdy trafiamy do miejsc położonych z dala od typowych tras. Przy okazji ten znawca kawy, a raczej najsłynniejszych kawiarni świata, i wielbiciel ciast, zwlaszcza serników pod wszelaką postacią, dzieli się nie tylko swoimi gastronomicznymi wrażeniami, lecz także sypie anegdotami i ciekawostkami. Autor osobiście przemierzył wiele różnorodnych regionów, by poznać smak tej prawdziwej Hellady: magicznych miasteczek, klimatycznych knajpek, bazarów, winnic, cerkwi, muzeów i plaż. A wszystko w tempie siga, siga Dzięki tej książce dowiesz się: - jak brzmi przepis na najstarszy sernik świata, - skąd naprawde pochodził Krzysztof Kolumb, - z czym się je, a raczej pije kumkwat, - gdzie pracuje ostatni Mohikanin greckiego piekarnictwa, - co ouzo ma wspólnego z miłością lesbijską, - jak smakuje kandyzowana wełna owcza albo deser, jakim w filmie Opowieści z Narni Biała Czarownica zwabiła Edmunda.
Status dostępności:
Nieporęt
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce: Dwadzieścia najciekawszych, choć nie zawsze oczywistych greckich destynacji.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej