54325
Book
In basket
Pod słońcem Hellady / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2024. - 398, [1] strona : fotografie, ilustracje, mapy ; 22 cm.
Jarosław Molenda zabiera nas do najciekawszych regionów Grecji kontynentalnej i wyspiarskiej. Jego wybory czasami wydają się nieoczywiste, a nawet zaskakujące, gdy trafiamy do miejsc położonych z dala od typowych tras. Przy okazji ten znawca kawy, a raczej najsłynniejszych kawiarni świata, i wielbiciel ciast, zwlaszcza serników pod wszelaką postacią, dzieli się nie tylko swoimi gastronomicznymi wrażeniami, lecz także sypie anegdotami i ciekawostkami. Autor osobiście przemierzył wiele różnorodnych regionów, by poznać smak tej prawdziwej Hellady: magicznych miasteczek, klimatycznych knajpek, bazarów, winnic, cerkwi, muzeów i plaż. A wszystko w tempie siga, siga Dzięki tej książce dowiesz się: - jak brzmi przepis na najstarszy sernik świata, - skąd naprawde pochodził Krzysztof Kolumb, - z czym się je, a raczej pije kumkwat, - gdzie pracuje ostatni Mohikanin greckiego piekarnictwa, - co ouzo ma wspólnego z miłością lesbijską, - jak smakuje kandyzowana wełna owcza albo deser, jakim w filmie Opowieści z Narni Biała Czarownica zwabiła Edmunda.
Availability:
Nieporęt
There are copies available to loan: sygn. 913(4) (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: Dwadzieścia najciekawszych, choć nie zawsze oczywistych greckich destynacji.
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again